Aire de qualitat - Impact Story

Aire de qualitat

Elevar els estàndards de qualitat de l'aire d'Europa per millorar la salut de les persones

Foto: Aleksandar Pasari / Pexels (1); Nick Wehrli / Pexels (2)

La Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut d’ISGlobal ha produït —i traduït— una àmplia evidència sobre els efectes de la contaminació de l’aire exterior en la salut. Aquest treball, en col·laboració amb socis europeus, ha estat clau per defensar estàndards més estrictes de qualitat de l’aire a Europa, fet que ha conduït a la revisió de la Directiva sobre la Qualitat de l’Aire Ambient (AAQD), una oportunitat única en una generació per millorar la qualitat de l’aire i protegir la salut pública. A més, la iniciativa ha contribuït a sensibilitzar la població i les persones responsables de formular polítiques sobre els efectes de la contaminació de l’aire en la salut, ha participat en organitzacions locals i regionals, i ha influït en les polítiques urbanes perquè prioritzin la salut tant a escala local com regional.

Quin és el problema?

La contaminació de l’aire no és només una qüestió ambiental: és una crisi sanitària que ens afecta a totes i tots. Segons l’OMS, el 90 % de la població mundial respira aire contaminat. Només a Europa, l’aire tòxic escurça la vida de 300.000 persones cada any. Més enllà de reduir l’esperança de vida, la contaminació de l’aire genera una càrrega creixent de malalties cròniques com l’asma, les malalties cardiovasculars, la malaltia pulmonar obstructiva crònica, l’ictus, la diabetis, el càncer de pulmó i fins i tot la demència. Les persones més vulnerables —els infants, la gent gran i aquelles amb problemes de salut previs— són qui pateixen més les conseqüències.

La greu càrrega sanitària derivada de la contaminació de l’aire i els costos sanitaris associats fan necessari actuar amb urgència per adoptar estàndards de qualitat de l’aire més estrictes a Europa que els fixats el 2008, i més alineats amb les guies de qualitat de l’aire de l’OMS, actualitzades el 2021.

Dades clau

90% de la població mundial respira aire contaminat
300K morts prematures a l'any a Europa a causa de la contaminació atmosfèrica
109K morts per partícules en suspensió (PM2,5) podrien evitar-se anualment a les ciutats europees si es complissin les directrius de l'OMS sobre qualitat de l'aire
700 morts prematures podrien evitar-se cada any a Barcelona si s'apliquessin plenament el model de superilla i el pla d'eixos verds

Què va fer el nostre personal investigador?

Nova evidència científica

L’any 2013, l’Agència Internacional per a la Investigació sobre el Càncer (IARC, per les seves sigles en anglès) va declarar la contaminació de l’aire exterior com una de les principals causes ambientals de càncer, classificant-la com a carcinogen del Grup 1 (és a dir, hi ha proves suficients que causa càncer de pulmó). No obstant això, es coneixien menys els seus efectes sobre altres tipus de càncer o sobre altres resultats en salut, especialment en infants, que són especialment vulnerables a les exposicions ambientals. 

La recerca d’ISGlobal ha aportat nous coneixements sobre els efectes més amplis de la contaminació de l’aire més enllà del càncer de pulmó, com ara els retards en el desenvolupament cognitiu dels infants, l’asma infantil i la depressió. Un estudi d’ISGlobal de 2021 va concloure que complir amb les recomanacions actualitzades de qualitat de l’aire de l’OMS podria evitar més de 109.000 morts anuals atribuïbles a les partícules fines (PM2,5) i més de 57.000 per exposició al diòxid de nitrogen (NO₂) a les ciutats europees. Encara es podrien salvar més vides si els nivells de contaminació fossin més baixos. Un dels resultats d’aquesta recerca és el Rànquing de Ciutats d’ISGlobal, que calcula l’impacte en salut de la planificació urbana i del transport a 1.000 ciutats europees.

Una campanya d’incidència

  • Aliances clau: L’octubre de 2022, com a part del Pacte Verd Europeu, la Comissió Europea va proposar una revisió de les directives sobre qualitat de l’aire, establint objectius més ambiciosos per al 2030, més alineats amb les recomanacions de l’OMS. En aquell moment, ISGlobal va expressar la seva preocupació per la manca d’ambició de la proposta i va contribuir a impulsar el debat al Parlament Europeu. ISGlobal va col·laborar amb organitzacions clau com la Societat Respiratòria Europea (ERS), la Societat Internacional d’Epidemiologia Ambiental (ISEE), Salud por Derecho i l’Aliança per la Salut i el Medi Ambient (HEAL). Juntament amb aquestes entitats, vam signar una sèrie d’articles a la International Journal of Public Health, Environmental Epidemiology i l’European Respiratory Journal demanant una acció més urgent i ambiciosa per part de la Comissió Europea i advertint que els retards en l’abordatge de la contaminació de l’aire agreujarien les desigualtats en salut i augmentarien els costos sanitaris. 
  • Difusió de l’evidència: Un dels pilars de l’estratègia d’incidència d’ISGlobal va ser sintetitzar l’evidència científica disponible en formats accessibles, com ara informes de política, entrades de blog i fitxes informatives. Aquests materials condensaven informació de documents més extensos i facilitaven la comprensió, tant per a responsables polítics com per a la ciutadania, de la necessitat urgent de normatives més estrictes. Es van distribuir àmpliament durant consultes públiques i reunions.

    Amb el suport de l’equip de Política i Desenvolupament, ISGlobal es va reunir amb membres del Parlament Europeu, entre ells el eurodiputat espanyol Javi López, que va ser el ponent de la directiva sobre qualitat de l’aire ambient i aire més net per a Europa. Com a resultat, l’esborrany del Parlament Europeu sobre la directiva de qualitat de l’aire ambient cita ISGlobal com una de les entitats contribuents (pàg. 122).
  • Les xarxes socials van ser clau per amplificar els esforços d’incidència d’ISGlobal. Per exemple, la publicació d’ISGlobal/UBD a LinkedIn el febrer de 2024 sobre la fal·làcia econòmica de la contaminació de l’aire va tenir un gran ressò. Publicada just abans de les negociacions finals de l’AAQD, va assolir més de 1,5 milions d’impressions, amb una participació destacada de persones de l’administració pública de grans ciutats europees, com Brussel·les, París, Madrid i La Haia.

    ISGlobal també es va unir a la Campanya Ciutats Netes– una xarxa de més de 70 ONG i col·lectius de base a tot Europa– participant en diverses activitats per defensar un aire més net. En el marc d’aquesta iniciativa, ISGlobal està dissenyant un curs per a actors locals sobre les implicacions de la nova directiva europea AAQD i per identificar oportunitats de millora en la salut pública.

Quins canvis ha promogut la nostra recerca?

Més compromís per part dels responsables polítics

La recerca i els esforços de traducció d'ISGlobal han sensibilitzat sobre els greus impactes en la salut de la contaminació de l'aire entre els responsables polítics a nivell local, nacional i europeu.

  1. Nivell local: A Barcelona, el govern de l'exalcaldessa Ada Colau es va referir a la recerca d'ISGlobal sobre la qualitat de l'aire en diverses ocasions en portar a terme noves mesures de planificació urbana, com per exemple pacificar els carrers escolars per millorar la qualitat de l'aire i la salut. Sota el seu lideratge, Barcelona va implementar zones de baixes emissions (ZBE) per reduir la contaminació urbana i va posar en marxa projectes significatius com el model de Superilla i el pla d'Eix Verd (Eixos Verds). Si es completa la seva implementació, aquest model podria prevenir gairebé 700 morts prematures cada any a Barcelona, segons un estudi dirigit per Natalie Mueller.
  2. Nivell nacional i regional: A l'octubre de 2023, ISGlobal i els seus socis van enviar una carta a l'aleshores Ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, subratllant la finestra d'oportunitat perquè Espanya donés suport a la revisió de l'AAQD de la UE. Ribera ha estat clau en impulsar polítiques que donen suport a un aire més net i a la salut pública. De manera similar, la feina d'ISGlobal va ser referenciada pel personal tècnic i pels funcionaris polítics en la presentació del nou pla de qualitat de l'aire de Catalunya l'any passat, posicionant la salut com a raó clau per a les directrius més estrictes.
  3. Nivell europeu i global: El diputat espanyol al Parlament Europeu Javi López, va instar a la Comissió Europea a alinear les seves directrius amb les de l'OMS després d'interactuar amb ISGlobal. Maria Neira, Directora de Salut Pública i Medi Ambient de l'OMS, ha amplificat regularment els descobriments d'ISGlobal a través de les xarxes socials (per exemple, estudis sobre contaminació de l'aire i salut cerebral, espais verds i emissions de CO2 i nous models urbans a les ciutats europees), reforçant la seva rellevància per avançar en la qualitat de l'aire com a prioritat global de salut.

Normes europees més estrictes sobre qualitat de l'aire

En una important victòria per a la salut pública, el Parlament Europeu va votar el 14 d'octubre de 2024 per adoptar normes més estrictes sobre qualitat de l'aire. Aquestes noves AAQD s'espera que redueixin les malalties i morts relacionades amb la contaminació de l'aire i els costos econòmics i socials significatius associats amb una mala qualitat de l'aire. Les noves directrius també exigeixen mecanismes d'informes millors i més harmonitzats i mesures de rendició de comptes més fortes, com permetre que els grups de ciutadans prenguin accions legals contra els governs que no compleixin amb les noves normes.

No obstant això, tot i que aquestes noves normes europees són un primer pas crucial per protegir la salut pública, encara queden per sota de les directrius més estrictes de l'OMS de 2021. Això significa que la lluita per un aire net està lluny d'haver acabat. ISGlobal continuarà instat els responsables polítics a nivell europeu i local a prioritzar la qualitat de l'aire a les seves agendes, garantir la implementació de les directrius adoptades recentment i prendre mesures concretes per reduir la contaminació de l'aire. L'aire net ha de ser un dret i no un privilegi.

Noves aliances entre sectors

Els esforços de lobbisme d'ISGlobal i els seus socis han trencat els sòlids i han enfortit la col·laboració entre les principals organitzacions europees de salut i medi ambient, incloses ERS, ISEE i HEAL. Aquesta aliança està ara ben posicionada per influir en les futures polítiques de salut pública i medi ambient a Europa.