Publicador de continguts

Recerca

Grip aviària: qui vigila què a Catalunya

22.04.2025

A Catalunya, de les 1.000 mostres d’aus silvestres recollides el 2024, només sis han estat positives per grip aviària. D’aquestes, només una corresponia al subtipus H5N1 altament patogen (HPAI), detectat en una gavina. A més, no s’han registrat casos en granges avícoles en els darrers dos anys.

Tres organismes s’encarreguen de vigilar la presència del virus a Catalunya. L’IRTA-CReSA (Centre de Recerca en Sanitat Animal) fa vigilància passiva, analitzant mostres d’aus silvestres (i ocasionalment de mamífers) que es troben mortes o amb signes clínics compatibles. El CESAC (Centre de Sanitat Avícola de Catalunya i Aragó) duu a terme vigilància activa en granges avícoles, especialment quan es detecta algun cas proper en fauna silvestre. Per la seva banda, el departament de microbiologia de la Universitat de Barcelona analitza les aigües residuals de l’àrea metropolitana per detectar la presència de virus rellevants per a la salut pública, entre ells el H5N1.

Actualment, no es busca activament la presència del virus en bestiar, atesa la baixa circulació del virus entre aus. Tot i així, es contempla activar protocols de cribratge si augmenta de manera significativa la seva circulació.

 

Clica aquí per accedir al document "GRIP AVIÀRIA: QUINA ÉS LA SITUACIÓ A CATALUNYA I QUÈ S'ESTÀ FENT?"