Publicador de continguts

El frau de Volkswagen i el futur del cotxe dièsel

Article de Jordi Sunyer (CREAL), Josep M. Anto (CREAL) i Xavier Querol (CSIC), publicat el passat 7 d'octubre a La Vanguardia.

15.10.2015

El cotxe dièsel es va imposar després de la convenció de Kyoto, per reduir l'emissió de C02 i reduir el seu impacte en l'efecte hivernacle. A canvi, però, en comparació amb el cotxe de gasolina, el dièsel emet quatre vegades més òxids de nitrogen (NOx) i vint vegades més partícules (PM), una proporció d'elles quasi-ultrafines. Tots dos tipus de contaminants tenen importants efectes perjudicials per a la salut.

Els NOx són gasos irritants responsables entre d'altres d'atacs d'asma i infarts de miocardi. Les PM són possiblement els contaminants més tòxics de l'aire urbà, sobretot les PM gairebé ultrafines, i segons el Global Burden Disease Study responsables de més tres milions de morts l'any 2010. Segons els estudis més recents, la malaltia més sovint afectada per les PM és l'ictus, seguit per l'infart de miocardi i les malalties respiratòries, inclòs el càncer de pulmó. Cal recordar que l'any 2012 l'Agència Internacional del Càncer de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va classificar les emissions de motors dièsel com un carcinogen. Malauradament la llista d'efectes perjudicials per a la salut de les PM no para de créixer. Al Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) hem demostrat que l'exposició a les PM durant la gestació augmenta els nivells d'un marcador crònic d'inflamació a la placenta, contribueix a un menor pes en néixer, augmenta el risc d'obesitat en els nens, i té un efecte perjudicial en el desenvolupament del cervell i en els trastorns de conducta.

A causa de la solidesa de l'evidència científica ia la importància dels efectes en la salut, s'ha intensificat la regulació dels cotxes dièsel, tant a Europa com a EUA, però aquests esforços han estat insuficients per reduir els nivells de PM per sota dels límits recomanats per l'OMS. Aquesta situació és especialment preocupant. A Barcelona més del 60% de cotxes són dièsel i se superen els límits permesos de NOx permanentment tot i la millora del parc automobilístic. Barcelona, ??per la seva densitat de trànsit, té els nivells de NOx més alts entre desenes de ciutats de la UE en l'estudi ESCAPE, el més important d'Europa.

La informació apareguda sobre el frau de Volkswagen (VW) convida a pensar en la incompatibilitat entre les emissions dels cotxes dièsel i la salut pública i planteja la necessitat d'una resposta ràpida i ferma per part de les autoritats locals, nacionals i internacionals que posi al centre argumental la necessitat de protegir la salut.

El frau de VW evidència que els líders mundials en automoció no han sabut -per la gran dificultat de crear motors dièsel nets- o no han volgut crear motors dièsel compatibles amb la salut i el medi ambient. Vist el fracàs de VW i la immensa evidència del dany sobre la salut que ens causen les PM i els NOx, creiem que cal reduir al màxim els vehicles de motor privats als carrers de ciutats denses com Barcelona i eliminar la presència de vehicles dièsel en elles.

Llegir article original (versió en castellà)